FANDOM


Ablacioni (në gjeografi) (latinisht për "gjahë", "futje në posedim").

Ablacioni është procese i zvogëlimit të masës së akullnajës ose shtresës së borës, kryesisht të pjesës sipërfaqësore për shkak të shkrirjes, avullimit (sublimacionit), shembjes dhe rrëshqitjes së ortekëve të borës ose shkëputjes së brigjeve të akullit (ajsbergëve) nga akullnajat. Ablacioni kryesisht varet prej intensitetit të rrezatimit të diellit dhe lagështisë së ajrit. Ablacioni i brendshëm, që shkaktohet nga temperaturat që krijohen gjatë lëvizjes së akullnajës, është i vogël. Po ashtu edhe ablacioni fundor, që shkaktohet nga temperaturat që liron toka, ëhit i vogël.

Nga kjo shkaktohen forma të ndryshme të shkrirjes së akullit.[1]

Shih edheEdit

Ablation në mjekësi.


Burimi i të dhënaveEdit

  1. Der Grosse Brock Haus, Band 1 - Wiesbaden 1984 ISBN 3-7653-0363-1

de:Ablation fr:Ablation it:Ablazione pl:Ablacja ru:Абляция sk:Ablácia

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.