Fandom

Kosova Wiki

Antonio Pretorio

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share
File:Lippstadt Mittelalter.jpg

Antonio Pretorio (gjermane: Anton Praetorius) (lindi 1560 - Lippstadt Njemije e pesqind e gjashtdhjete- vdiq më 6 Dhjetor 1613 - Njemije e gjashtqind e trembedhjete), Teolog i reformuar Gjermani, shkrimtar, kundershtar (opozitar) i proceseve kunder shtrigave dhe torturave.

File:Persecution of witches.jpg

BiografiaEdit

Antonio Pretonio shkruante ne latinisht ne 1595 dorshkrimi i pare me i vjeter ne keshtjellen e Haidelbergut.

File:Praetorius Poem Vas Heidelbergense.jpg

Ne 1596 behet predikator (prift apo si ju thone atyre perfaqsuesve katolik) ne gjykaten e princit te Birstein (Frankfurti mbi Main). Ne 1597 princi e nominon (emron) antare te Tribunalit kunder shtrigave (gjykates). Pretorio proteston kunder tortures dhe arrin qe te mbyll Procesin dhe te bej te lire gruan.

File:Laudenbach house pastor.jpg

Pretorio e humbet punen (detyren) e predikuesit ne gjyqin e 1598 dhe behet (parochy) ne Laudenbach. Nen pseudonimin e djalit te ti Johanes Scultetus i publikuar ne 1598 libri “Relacionet fondamentale te magjise e per magjine” kunder obsesionit per shtrigat dhe torturen.

File:Praetorius Report on Witchcraft 1602.jpg

Me 1602 merr kurajon(guximin) per te publikuar edicionin e dyte te “relacioneve fundamentale” duke perdorur emrin e tij te vertet si autor i ketij libri. Me 1613 del Edicioni i trete me 1613 dhe me 1629 publikohet pas vdekjes edicioni i katert.

Veprat PraetoriusEdit

  • Vas Heidelbergense, Heidelberg, 1595 (latinisht)
  • Gründlicher Bericht von Zauberey und Zauberern. Durch Joannem Scultetum Westphalo camensem 1598
  • Gründlicher Bericht von Zauberey und Zauberern: kurtz und ordentlich erklärt durch Antonium Praetorium 1602, 1613, 1629
  • De Sacrosanctis Sacramentis novi foederis Jesu Christi 1602 (latinisht)

LiteraturEdit

  • Hartmut Hegeler: Anton Praetorius, Kämpfer gegen Hexenprozesse und Folter. Unna 2002, ISBN 3980896943 Biographie
  • Hartmut Hegeler und Stefan Wiltschko: Anton Praetorius und das 1. Große Fass von Heidelberg. Unna 2003, ISBN 3980896900

Lidhje të jashtmeEdit

ca:Anton Praetorius cs:Anton Praetorius da:Anton Praetorius de:Anton Praetorius el:Άντον Πραιτόριους en:Anton Praetorius eo:Anton Praetorius es:Anton Praetorius fi:Anton Praetorius fr:Anton Praetorius hu:Anton Praetorius it:Anton Praetorius ja:アントン・プレトリウス la:Antonius Praetorius nds:Anton Praetorius nl:Anton Praetorius nn:Anton Praetorius no:Anton Praetorius pl:Anton Praetorius pt:Anton Praetorius ro:Anton Praetorius ru:Преториус, Антон simple:Anton Praetorius sv:Anton Praetorius tr:Anton Praetorius zh:安东·普雷托里亚斯

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki