FANDOM


Template:Fiset Ilire

File:Italia demographics 1859.jpg

Arbëreshët janë shqiptarë të cilët jetojnë në Italinë jugore që nga shekulli XV dhe XVI. Këta shqiptarë, tani të quajtur arbëreshë, e lanë Shqipërinë kur ajo u pushtua nga Perandoria Osmane. Qytetet ku banojnë arbëreshët mbajnë nga dy emra, një në arbërisht, dhe tjetrin italisht. Kryeministër i Italisë, pati qenë dy herë i zgjedhur Francesco Crispi, dhe ishte arbëresh ka Palazzo Adriano.

Arbëreshët në Itali, sot numërohen mbi 100.000 persona që flasin gjuhën arbërore. Njihen shtatë aksode të mëdha që nisin që nga koha për një herë pas vdekjës se Gjergj Kastriotit, deri nga fundi i shek. XVIII ( 1780-1790 ), janë ngulimet e fundit të shqipëtarëve në Italine Veriore, si provincën e Pavias dhe të Piacences, po ashtu një grup i madh i'u drejtua krahinës qëndrorë në Molize dhe një tjetër grup në drejtim të krahinës jugore Bazilikates. Një nga veçorite që karakterizon këtë popull, është që përveç gjuhës dhe traditave, ruajtën me heroizëm edhe ritin dhe preardhjen fetare, ku edhe sot e kësaj ditë gati 1/3 e arbëreshëve vazhdojnë në ritin bizantin.

Sot, deri 1999, jane shumë shqiptarë çë arritën në fshatrave arbëreshëve pikërisht në Piana degli Albanesi në Sicili.

Arbëreshë të njohurEdit

Shembuj të së folmes arbëresheEdit

Falem! Tungjatjeta!
Çë bën? Çka po bën?
Si rri? Si je?
Të haristis Falemnderit
Ka vjen? Nga ku je?
Të parkales Të lutem
Gëzuar të të njoh! Gëzohem që të njoh!
Mirë menatë Mirë mëngjes.
Si të thonë? Si e ke emrin?
Mua më thonë... Quhem...
O/ëj/ara Po
Jo Jo

Lista e fshatrave arbëresh në ItaliEdit

LiteraturaEdit

  • Kellner, Heidrun: Die albanische Minderheit in Sizilien: eine ethnosoziologische Untersuchung der Siculo-Albaner, dargestellt anhand historischer u. volkskundlicher Quellen sowie eigener Beobachtung in Piana degli Albanesi. (=Albanische Forschungen. 10), Wiesbaden 1972.
  • Giovanni Armillotta: The Arbëreshët. The Christian Albanian emigration to Italy. In: L'Osservatore Romano, Jg. 141, Nr. 139 (20. Juni 2001). Der Artikel im Internet

Shih edheEdit

Lista e fshatrave arbëresh në Itali

GaleriEdit


Lidhje të jashtmeEdit

br:Arberecheg ca:Arbëreshë de:Arbëresh en:Arbëreshë es:Arbëreshë eu:Arbëreshë fr:Arbëresh gl:Arbëreshë hu:Arberesek it:Arbëreshë nap:Arbëreshë no:Arbëreshë pl:Arboresze pms:Lenga arbëreshë pt:Arbëreshë ru:Арбереши scn:Arbëreshë sv:Arberesjer tr:Arbëresh

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.