Fandom

Kosova Wiki

Boshnjakët

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share

thumb|eright\300px| Shtrirja e popullsisë boshnjake në viset ballkanike

Boshnjakët janë një ndër grupet etnike që banojnë Bosnjen dhe Hercegovinën , bashkë me Kroatët dhe Serbët.Boshnjakët janë një popull i cili kryesisht jeton në Bosnje dhe Hercegovinë. Boshnjakët rrjedhin nga sllavët e ilirët (origjina e tyre është ilire, por janë përzierë me sllavët të ardhur më vonë) të cilët popullojnë bosnjën e sotme. Disa hulumtime të reja thonë se rrënjët e Boshnjakëve janë më të herëshmë së ato sllave dhe është konstatuar se janë me prejardhje ilire. Ilirët të cilët kanë jetuar në territorin e sotëm të Bosnjës me ardhjen e sllavëve janë asimiluar.

Sot, termi boshnjak (bošnjak) në gjuhë të ndryshme të botës u drejtohet kryesisht popullsisë myslimane që banon apo ka banuar më parë në territorin e sotëm të Bosnjes dhe Hercegovinës. Tërësia e banorëve te B dhe H së sotme në gjuhën e B dhe H ëshë bosanci , që në shqip do të përkthehej bosnianë, term i cili faktikisht nuk përdoret, dhe zëvëndësohet me boshnjak.ar:بوشناق

az:Bosniyalılar be:Баснійцы bg:Бошняци bs:Bošnjaci ca:Bosnians cs:Bosňáci cu:Бо́сньци da:Bosniakker de:Bosniaken en:Bosniaks eo:Bosnianoj es:Bosníacos fi:Bosniakit fr:Bosniaques fy:Bosniakken hr:Bošnjaci hu:Bosnyákok id:Suku Bosnia it:Bosgnacchi ja:ボシュニャク人 jv:Wong Bosnia ko:보스니아인 lt:Bosniai mk:Бошњаци nl:Bosniakken no:Bosnjaker pl:Bośniacy pt:Bósnios ro:Bosniaci ru:Боснийцы sh:Bošnjaci sk:Bosniaci sr:Бошњаци sv:Bosniaker tr:Boşnaklar uk:Босняки zh:波士尼亞人

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki