Fandom

Kosova Wiki

Coptimi i Kosovës

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share

Coptimi i Kosovës është teoria e hedhur[1] nga Doktrina e shenjt serbe në mjete e informimit të interesuara për zgjidhjen e konfliktit (pas ndarjes së Kosovës nga Serbia dhe Republika Socialiste Federale e Jugosllavisë më 2 korrik 1992), të cilat për një kohë gjatë takimit të njohur si "120 ditëshi" mbulonin një hapsirë të informimit.

Teoria e hedhur në të vërtet ishte prezentuar si kompromis për "zgjedhjen e statutit"[2] në 120 ditëshin. Të dhëna precize për këtë terori nuk janë paraqitur për lexuesit e këtyre mjeteve të informimit por në opinion kanë mbetur të hapura "në ajër" disa pyetje.

Supozimi i parë ka të bëjë me coptimin e Kosovës në mes të shqiptarëve dhe sebëve. Nga ky supozim del se çështja e konfliktit të Kosovës me Serbin mbyllet por hapet konflikti i përgjithëshem serbo-shqiptarë në ballkanë për të drejten shqiptare në Sanxhak dhe në komunat shqiptare në Serbi.[3] Përposë këtij konflikti analistët flasin edhe për efektin e induksionin politiko-shoqërorë në mbarë ballkanin.

Supozimi i dytë ka të bëjë me shkëmbim tertitorësh në mes të Kosovës dhe Serbisë. Nga ky supozim del që për këtë shkëmbim është i nevojshem pranimi i shtetit të Kosovës përbrenda kufinjëve ekzistus nga ana e Serbisë. Përndryshe analistët përsërisin edhe për këtë efektin e induksionit.

Supozimi i tretë lë të kuptohet[4] se është një veprimtari e Doktrinës serbe tipike në rastet kur i mungonë kapaciteti fizik. Plasimi i një "teorie" e cila nuk ka ndonjë kuptim në botën reale[5] por që me të dhëna nga prapavija lidhet në mënyrë imagjinare për një element real[6] nga jeta.


Burimi i të dhënaveEdit

  1. RTK: Ish kryeministri serb, Zoran Zhivkoviq, angazhohet për ndarjen e Kosovës
  2. Erhard Busek: Es gab ja auch durchaus serbische Positionen, die sich eine Art Teilung unter bestimmten Bedingungen vorstellen konnten
  3. SF Schweizer Fehrenseher: Të mos vëllohet Çështja shqiptare
  4. Rainer STINNER: Serbia duhet të japë propozime konkrete
  5. Viener Cejtung: Coptimi i Kosovës për BE nuk është opcion
  6. RTK: Lavrov ngre paralele midis Kosovës dhe Palestinës

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki