Fandom

Kosova Wiki

Denzel Washington

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

fizike, hapësira që rrethon një ngarkese elektrike ose në prezencën e një fushe magnetike që ndryshon në kohë ka një veti që quhet fushe elektrike (e cila mund të barazohet me densitetin e fluksit elektrik). Kjo fushe elektrike shkakton aplikimin e një force në çdo trup tjetër të ngarkuar elektrikisht. Koncepti i fushës elektrike u fut për herë të para nga Majkell Faradei.

Fusha elektrike është një fushe vektoriale me njësi SINjuton për kulomb (N C−1) ose, në mënyrë ekuivalente, volt për metër (V m−1). Fuqia e fushës në një pikë përcaktohet si forca që do të aplikohej mbi një ngarkese prove pozitive me +1 kulomb të vendosur në atë pikë; drejtimi i fushës jepet nga drejtimi i forcës. Fusha elektrike përmban energji elektrike me një densitet energjie që është proporcional me katrorin e intensitetit të fushës. Fusha elektrike është për ngarkesën elektrike ashtu si është nxitimi gravitacional për masën dhe densiteti i forcës është për volumin.

Një ngarkese lëvizese nuk ka vetëm një fushë elektrike po gjithashtu edhe një fushe magnetike, përgjithësisht fushat magnetike dhe elektrike nuk janë fenomene komplet të ndryshme; diçka që njeri mund ta perceptoje si fushe elektrike, një observator tjetër në një sistem reference tjetër e percepton si një bashkim të fushave elektrike dhe magnetike. Për këtë qellim, njeri mund të flasë për "elektromagnetizmin" ose për "fushat elektromagnetike." Në mekanikën kuantike, shqetësimet e fushës elektromagnetike quhen fotone, dhe energjia e fotoneve është e kuantizuar.

PercaktimiEdit

Mbi nje therrmije te ngarkuar ne prehje ne nje fushe elektrike vepron nje forca ne perpjetim te drejte me ngarkesen e cila jepet nga ekuacioni,

 \mathbf{F} = q[- \nabla \phi - \frac { \partial \mathbf{A} } { \partial t }]

ku densiteti i fluksit magnetik jepet nga ,

\mathbf{B} = \nabla \times \mathbf{A}

dhe ku - \nabla \phi eshte forca e Kulombit. Ngarkesa elektrike eshte nje karakteristike e disa therrmijae elemntare, ajo eshte e kuantizuar kur shprehet si nje shumefish i nje ngrakese elementare te dhene nga e. Elektronet me konvencion kane nje ngarkese -1, kurse protonet kane ngarkese te kundert +1. Kuraket kane ngarkese pjesore me −1/3 ose +2/3. Antitherrmijat ekuavalente te ketyre ane ngarkese te kundert.

Njesia SI per madhesine e elektricitetit ose te ngarkeses elektrike eshte kulombi, i cili paraqet aersisht 1.60 × 1019 ngarkesa elementare (ngarkesa ne nje elektron te vetem ose ne nje proton te vetem). Kulombi percaktohet si madhesia e ngarkeses qe ka kaluar permes nje prerje -terthore te nje percjellesi elektrik qe mban nje amper per nje sekonde. Simboli Q perdoret zakonisht per te treguar ngarkesen elektrike. Madhesia e ngarkeses elektrike mund te matet direkt me nje elektrometer, ose indirekt me nje galvanometer balistik.

Formalalisht, nje matje e ngarkeses duhet te jete nje shumefish i nje ngarkese elementare e (ngarkesa eshte ekuantizuar), por meqenese eshte nje madhesi makroskopike ,mesatare, shume here me e madhe se ngrakesa e nje therrmije elementare, ajo mund te marri cdo vlere reale. Per me teper, ne disa raste eshte e zakonshme te flasim per nje ngarkese thyesore; psh. ne rastin e ngarkimit te kondensatorit.

Neqoftese therrmija e ngarkuar mund te konsiderohet si nje ngrakese pikesore, fusha elektrike percaktohet si forca qe vepron mbi kete ngarkese pikesore:


\mathbf{E} = \frac{\mathbf{F}}{q}

ku

\mathbf{F} eshte forca elektrike qe vepron mbi therrmijen
q eshte ngarkesa e saj
\mathbf{E} eshte fusha elektrike ne pozicionin ku ndodhet therrmija

E marre ne menyre te drejtperdrejte, ky ekuacion perckaton fushewn elektrike vetem ne pozicionet ku kemi ngarkesa stacionare mbi te cilat fusha mund te veproje. Per me teper, forca e ushtruar nga nje ngarkese tjeter q e ndryshon shperndarjen e ngarkeses, cka do te thote se fusha elektrike ne prezencen e q ndryshon nga vetvetja ne mungese te q. Megjithate, fusha elektrike e nje burimi shperndares mbetet e percaktuar ne mungese te nje ngarkese me te cilen ajo mund te bashkeveproje. Kjo arrihet duke matur forcen e ushtruar mbi therrmija testuese te vogla te vendosura ne afersi te burimit shperndares. Nga ky process, fusha elektrike e krijuar nga nje burim shperndares i dhene i ngarkeses percaktohet si limiti kur therrmija prove vete ne zero te forces per njesi ngarkese te ushtruar mbi te.

\mathbf{E}=\lim_{q \to 0}\frac{\mathbf{F}}{q}

Kjo lejon fushen elektrike qe te varet vetem te funksioni i shperndarjes se ngarkeses.

Sic duket qarte nga percaktimi, drejtimi i fushes elektrike eshte i njete me drejtimin e forces qe ajo duhet te ushtroje mbi nje therrmije te ngarkuar pozitivisht, dhe e kundert me drejtimin e forces se ushtruar mbi nje therrmije te ngarkuar negativisht. Meqense ngarkesat e njejta shtyhen dhe te kundertat terhiqen, fusha elektrike tenton qe te drejtohet tutje nga ngarkesat pozitive dhe drejt ngarkesave negative.

Shiko gjithashtuEdit

Lidhje të jashtme Edit

be:Электрычнае поле be-x-old:Электрычнае поле bg:Електрично поле bs:Električno polje ca:Camp elèctric cs:Elektrické pole da:Elektrisk felt de:Elektrisches Feld el:Ηλεκτρικό πεδίο en:Electric field eo:Kampo (elektro) es:Campo eléctrico et:Elektriväli ext:Campu elétricu fa:میدان الکتریکی fi:Sähkökenttä fr:Champ électrique gl:Campo eléctrico he:שדה חשמלי hr:Električno polje hu:Elektromos mező id:Medan listrik it:Campo elettrico ja:電場 ko:전기장 lt:Elektrinis laukas lv:Elektriskais lauks mk:Електрично поле ml:വൈദ്യുതമണ്ഡലം mn:Цахилгаан орон nl:Elektrisch veld nn:Elektrisk kraft no:Elektrisk kraft pa:ਬਿਜਲੀ ਖੇਤਰ pl:Pole elektryczne pt:Campo elétrico ro:Câmp electric ru:Электрическое поле scn:Campu elèttricu sh:Električno polje simple:Electric field sl:Električno polje sr:Електрично поље su:Médan Listrik sv:Elektriskt fält ta:மின்புலம் th:สนามไฟฟ้า tr:Elektriksel alan uk:Електричне поле vi:Điện trường zh:電場

Also on Fandom

Random Wiki