Fandom

Kosova Wiki

Dita e Shën Gjinit

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share

Në Zadrime e në vise të tjera të Lezhës është shume e njohur festa e Shën Gjinit me ritet e saj tepër ngazëlluese. Ndizen zjarre ndër ara, ku digjen tërë byket e mbetur nga viti i kaluar. Bëhen shtëllunga me kashtë, lidhen me litarë a me fije kurperi, u jepet zjarr e ashtu te ndezur i sjellin në ajër duke vrapuar, nëpër ara e duke shqiptuar disa vargje rituale për mbarësi në prodhim. Këto bëhen për mbarësi e për t'i dhëne force diellit si simbol i prodhimit të dëshiruar në të ardhmen.

Kur nuk binte shi në vere e thaheshin bimët e kopshteve e të arave, fëmijët, po me ndihmë të plakave bënin dordolecin. Mblidheshin bashkë dege të gjelbra e që quhej Dordoleci. E shëtisnin në fshat shtëpi më shtëpi e sipër dordolecit i hidhnin ujë duke shqiptuar këngët rituale ku kërkohej shi për arat. Kërkonin dhe dhurata në shtëpitë ku shkonin... si shpërblim për veprën që bënin.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki