Fandom

Kosova Wiki

Egzogamia

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share

Egzogamia është rregull kulturor, e cila e ndalon martesën brenda grupit farefisnor. Përndryshim nga evitimi i incestit, egzogamia dallon në dy çështje: menjanimi i incestit kishte të bëjë me së pari në menjanimin e marrëdhënjeve seksuale, ndërsa egzogamia ka të bëjë me martesën. E dyta, në egzogami fjala është për grupe shumë më të gjëra te farefisnisë, siç është (p.sh. fisi në kulturën shqiptare), e jo për familjen e ngushtë.

Ndalesa e marrëdhënieve seksuale dhe e martesës brenda grupit farefisnor i shtyn njerëzit të kërkojnë partnerë jshtë familjes së vet. Kjo krijon lidhje dhe "aleanca" ndërmjet grupeve të ndryshme njerëzore, që është parakusht i mirë për bashkëpunimi dhe jetesë me tolerancë dhe qetësi mes tyre.

Shpjegimet biologjike e theksojnë funksionalitetin e ndalesës së incestit për ruajtjen e potencialit gjenetik te pasardhësve; mendohet se mundësia e malformacioneve (gabimeve) gjenetike është më e madhe, nëse prindërit e fëmijes janë në lidhje gjaku.ca:Exogàmia

cs:Exogamie da:Exogami de:Exogamie en:Exogamy es:Exogamia fa:برون‌همسری fi:Eksogamia fr:Exogamie hu:Exogámia ja:族外結婚 nl:Exogamie pl:Egzogamia pt:Exogamia ru:Экзогамия sh:Egzogamija sr:Егзогамија sv:Exogami ta:புறமணம் uk:Екзогамія zh:异族通婚

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki