FANDOM


Fotografia me ngjyra u eksplorua përgjatë 1800-ës. Eksperimentet fillestare me ngjyra nuk arrinin ta fiksonin fotografinë dhe të ndalonin zbehjen e ngjyrave. Fotografia e pare me ngjyra dhe e fiksuar u bë nga fizikanti James Clerk Maxëell1861.

Një nga metodat e hershme në kapjen e fotografive me ngjyra ishte përdorimi i 3 aparateve fotografikë. Çdo aparat do të kishte një filtër ngjyrash përballe lentës. Kjo teknike i jepte fotografik 3 kanalet kryesore te ngjyrave dhe mundësinë e rikrijimit të një fotografie me ngjyra në dhomën e errët.

Filmi i parë me ngjyra, Autochrome, nuk hyri në treg deri në 1907 dhe ishte i bazuar në pika të ngjyrosura me niseshte patateje. Filmi i parë modern me ngjyra, Kodachrome, hyri në treg ne 1935 i bazuar në lëshimin e tre ngjyrave. Pjesa më e madhe e filmave modernë me ngjyra, përveç Kodachrome, janë të bazuar në një teknologji të zhvilluar për Afgacolor (si Afgacolor Neue) në 1936. Filmi për foto të çastit me ngjyra u prodhuan nga Polaroid1963.

Fotografia me ngjyra mund të formojë imazhe si transparencë pozitive, qe përdoren për tu parë në një projektor ose si negativë me ngjyra, të prodhuara për tu përdorur në krijimin e fotove të zmadhuara me ngjyra në fletë të veçantë fotografike.cs:Barevná fotografie

de:Farbfotografie en:Color photography eo:Kolorfotografio es:Fotografía en color he:צילום בצבע pl:Fotografia barwna pt:Fotografia colorida ru:Методы цветной фотографии sv:Fotografi#Färgfotografier

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.