FANDOM


thumb|200px

Futbolli është një lloj sporti me top, i cili luhet në një fushë përbrenda një stadiumi, nga dy skuadra të cilat kanë nga 11 lojtar.

Fusha e futbollit Edit

thumb|400px|Dimensionet e fushës së futbollit Fusha e futbollit profesional mund të ketë dy lloj dimenzionesh sa i përket madhësisë së përgjithshme të fushës. Fusha e vogël ka dimenzionet 45 metra e gjërë dhe 120 metra e gjatë, kurse fusha e madhe ka dimenzionet 90 metra e gjërë dhe 120 metra e gjatë. Përkundër ndryshimit të madhësis së përgjithshme të fushës dimenzionet e elementeve të fushës janë të njejta në të dy llojet e fushës.

Elementet e fushës së futbollit janë:
(radhitur sipas numrave në fotografi.)
 1. Pika e mesit - është pika në të cilën priten diagonalet e fushës së futbollit. Nga kjo pikë fillon loja, si dhe vazhdon loja pas dhënjes së ndonjë goli nga ekipet.
 2. Qarku i mesit - është qarku i cili përshkruhet nga pika e mesit me një rreze prej 9.15 metrash.
 3. Vija e mesit e ndan fushën në dy gjysëm pjesë të cilat luajn rol në përmbushjen e disa rregullave të futbollit.
 4. Vijat ansore -janë vijat të ^cilat e përmbyllin fushën e futbollit në të dy anët dhe në fundet e tyre takohen me vijat fundore.
 5. Fusha e penaltisë është fusha e cila shtrihet para golit duke pasuar vijën fundore. Dimenzionet e fushës së penaltisë janë 40.3 metra e gjërë dhe 16.5 metra e gjatë (duke ecur kah mesi). Në fushën e futbollit gjenden dy fusha të penatisë në dy vijat fundore. Fusha e penaltisë në ballë të sajë ka një gjysëm rreth i cili është i larguar në një rreze prej 9.15 metra (sikur rrezja e rrethir të mesit) nga pika e penaltisë.
 6. Pika e penaltisë ëshë një pikë e larguar 11 metra nga goli dhe nga kjo pikë realizohet penaltia.
 7. Goli paraqet pjesën e mesme të vijës fundore.Në vijën fundore të fushës së futbollit gjendet pika e mesit dhe nga ajo largohen shtyllat në dy anët e pikës nga 3.15 metra duke formuar një gjerësi prej 7.3 metrash hapësirë cila njihet si gol. Afër folit gjendet e rrethuar një fushë e cila është e rrethuar nga një vi e cila është e larguar nga 6,5 metra nga shtyllat përgjat vijës fundore dhe e zgatur për 5.5 metra në drejtim të pikës së penaltisë.

== Rr

Futbolli në futboll Edit

thumb|200px|Futboll i femrave Futbolli eshte loj e pelqyer ne gjith boten.Mendohet se futbolli mei bukur luhet ne Europë,Dhe klubi mei mir ne Europë deri me tani qe ka fituar 9 herë Champions league dhe 31 La liga dhe ka me se shumti Kupa ne Europë është Real Madrid.

== Histor

Futbolli në Shqipëri Edit

Federata Shqiptare e Futbollit organizon këto liga:

1. Superligën, që përbëhet nga 12 skuadra më të mira të vendit

2. Kategoria e Parë me 14 skuara

3. Kategoria e Dyte Grupi A dhe Grupi B me nga 12 skuadra secila

4. Kategoria e Tretë që nuk zhvillohet gjatë gjithë vitit, por është një kampionat disa ditor që zhvillohet në verë dhe nxjerr dy fitues që kalojnë në Kategorinë e Dytë.

Shiko edhe këtëEdit

Ky artikull është i licencuar (lejuar) nën <a href="http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html">GNU Free Documentation License</a>. Ai përdor lëndë nga <a href="http://www.Wikipedia.org/Wiki/Foo">Artikulli i Wikipedia-s "Foo"</a>.

("Foo" dhe lidhje me Wikipedia duhet sigurisht te ndryshohen përkatësisht.)

Futbolli eshte sporti me i pelqyer ne botë

Lidhje të jashtmeEdit


 • Foto Galeri Edit

  Kampionati Europian Edit

  Video Edit

  Template:Fut-cung

  Template:FIFA