FANDOM


Fjala ideologji rrjedh nga gjuha frënge: idéologie, nga dy koncepte nga gjuha greke, ideja dhe logos) paraqitet në Francë në shek XVIII. (1796.) si shkencë mbi idetë. Autori i kësaj shprehje është Antoine Destutt de Tracy, i cili deshi që ideologjinë të vendos ne shkallën e mbishkencës, e cila merret me analizë të ideve njerëzore dhe ka epërsi mbi shkenca tjera .

Sociologët funkcionalist e përcaktojnë si sistem të ideve dhe besimeve të cilat ofrojnë orientimin për të kuptuar realitetin dhe veprimtarinë shoqërore. Marksisitet e kuptojnë si vetëdije të shtrembëruar dhe të rrejshme e cila shërben për fshehjen e dominimit klasorë të borgjezisë. Mëndimtarët konservatorë e paraqesin atë si sistem të mbyllur dhe represiv të menduarit. Koncepti i ideologjisë në vetën e vet përfshinë së pari vlerat e jetës së përbashkët, vlerësim të qenieve politike dhe veprime ndaj bindjeve apo botëkuptimeve dhe anatemizim të tjerëve. Përfshinë shprehjen e interesave të grupeve dhe akteve social të caktuar (klasët, lëvizjet, kombet)si dhe insistimin që në ato interesa të sigurohet mbisundimi në sistemin politik.Ideologjia është “mësim mbi ide” . Idetë rrjedhin si sensacion. Në mësimet e De Tracys paraqiten katër faktorë të cilët edhe sot cekën në definim të konceptit “ideologji”:

  • Sistemi i shpjegimit të botës,
  • Program i veprimit,
  • Veprim publik për realizimin e programit, dhe
  • Manifestimi i rrolit të posaçëm të individit.
an:Ideyolochía

ar:إيديولوجيا bat-smg:Ideuoluogėjė be:Ідэалогія be-x-old:Ідэалёгія bg:Идеология bs:Ideologija ca:Ideologia cs:Ideologie cy:Ideoleg da:Ideologi de:Ideologie diq:İdeolociy el:Ιδεολογία en:Ideology eo:Ideologio es:Ideología et:Ideoloogia fa:ایدئولوژی fi:Ideologia fo:Politisk hugsjón fr:Idéologie fy:Ideology gl:Ideoloxía he:אידאולוגיה hr:Ideologija hu:Ideológia id:Ideologi is:Hugmyndafræði it:Ideologia ja:イデオロギー jv:Idéologi ka:იდეოლოგია ko:이데올로기 ku:Îdeolojî ky:Идеология la:Ideologia lt:Ideologija lv:Ideoloģija mk:Идеологија ms:Ideologi mt:Ideoloġija nl:Ideologie nn:Ideologi no:Ideologi pl:Ideologia pt:Ideologia ro:Ideologie ru:Идеология sah:Идеология sh:Ideologija simple:Ideology sk:Ideológia sl:Ideologija sr:Ideologija sv:Ideologi sw:Itikadi ta:கருத்தியல் tl:Ideolohiya tr:İdeoloji ug:ئىدېئولوگىيە uk:Ідеологія war:Ideyolohiya yi:אידעאלאגיע zh:意識形態

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.