Fandom

Kosova Wiki

Liburnët

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share

taken and copyright from:http://www.arbitalia.it/cultura/interventi/nezir/myrta_thrrakja.htm

Nezir Myrta   /  ETHYMOLOGJIA E EMRIT – THRRAKIA Edit

        (ABSTAKTI)


Themelet e Albanistikës i vuan dijetarët gjerman, e është e pakontestueshme theza se: 'në shqiptarët e sotëm, shohim illirët e lashtë dhe Shqipja është bija e illirishtes së lashtë, kurse illirishtja ishte bija e Pellgasishtes. Këtë theori nuk numd ta lëkundi askush!

Termi sllav (slave, sclave), është i vonë, as që ka ekzistuar në antikë. Thrrakët ishin fis illirian, që u përhapen në euro-lindje, deri tej Kaukazit. Kurse illirët u përhapen në euro-perëndim, deri tek Baskët (Spanje), e në veriun europian.

Përzierja e races u bë nga luftërat me afrikanët veriorë, poashtu edhe me mongolët aziatik edhe me pushtimet e lashta egjyptase (Remziu III-të) etj. Termi romak është derivat, rrjedhë e përzierjes së rracës latine me afrikanët (kartagjenasit etj.), e termi sllav përzierje e rracës thrrakase më ato mongole, turke e aziatike. Mu për këtë dyshim në vetveten e tyre, si romakët edhe sllavët, e pasardhësit e tyre, tërësisht me gjak të përzier, sot duke mos mundur ta gjejnë origjinën e tyre të vërtetë, lidhen me termin pellgas, si popuj pellgazgjik. Por për të kaluar direkt tek pellgazët, ata kanë udhë shumë të largët historike, ngase kanë humbur disa herë identitetin e tyre, etnitetin dhe sot gjoja mundohen të bëjnë shokë të tyre edhe shqiptarët, që shqiptari është etniku i drejtpërdrejtë illirian-pellgazgjik, i vetmi popull që mbijetoi, me gjuhë e gjak (kryesisht të papërzier si tjerët të asimiluar).

Na shqiptarët i dijmë shenjat e përzierjes pjesërisht të gjakut, por kryesisht, nuk u asimiluam, as u tjetërsuam, po mbetëm i vetmi komb mbijetues shqiptar-illirian ballkanik! Na shqiptarët, mund të asimilohemi e tjetërsohemi si emigrant nëpër botë, por kurrë në atdheun illirian, anipse gjithmonë të strukur, e rrudhur gjeohistorikisht, nga pushtimet barbare, e që neve na quajten gjithmonë barbarë!!! Na moren gjuhën, kulturen, gjeohistorinë, historiografinë, gjithë shkencen illire, ku çdogjë thirret greko-latine, e askund illiriane edhe na quajten neve barbarë!

Ajo që është edhe ma keq, është se po vllazërit vllah, e vllazërit e fiseve illire të sllavizuara, sot na u bënë armiqtë ma të përbetuar, deri tek theoritë e tyre pseudoshkencore të sotme!

Po ku ka armik ma të madh se vllau - shkau, ai s'ka kusurë për zii! Kemi edhe në mesin tonë kudo në atdhe e tretdhe, që edhe flet shqip edhe mendon sllavisht!

Shqiptari duhet ta kërkoj të vërteten në vetveten e tij, aty ku nëse gjaku i huaj çon krye!
Ajo që na duhet të studjojmë e gjurmojmë gjithnjë, është hulumtimi i abecesë e shkrimit illirian e deri tek ai pellgazgjik (anipse kemi disa shenja). Po një gjë dihet, se illirishtja u shkri barbarisht në greqishten e lashtë e të re, në gjuhët sllave e deri tek ato latine...

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki