Fandom

Kosova Wiki

Merita Juniku

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share

Merita Juniku është solokëngëtare operistike shqiptare.

Kreu Degën e Solokëndimit më 1990 në Zagreb në klasën e prof. Nada Puttar-Gold. Të njëjtin vit debutoi në “Trubadurin” e Verdit në Skenën e Operas të Zagrebit në rolin e Azucenës. Këngëtare me mundësi të mëdha vokale, me ambitus prej g-c3 i cili i mundëson inerpretimet e veprave më të vështira të literaturës operistike dhe koncertale për mezzosoprano dramatike. U dëshmua me interpretimet në “Norma”(përtrirja e premierës) të Bellinit me rolin e Adalgises, “Aidën” e Verdit me rolin e Amnerisit, si dhe “Samsoni dhe Dalila”(premierë-Zagreb) të Saint-Saensit me rolin e Daliles,ne "Walkura" te Wagnerit me rolin e Rosweisses,"Nabucco" te Verdit me rolin e Fenenes etj. Veçohen edhe pjesëmarrjet e saj në rolin e Urlikës në “Un ballo in Maschera”(Premierë-Rijekë dhe Ljubljanë), Cziprës në “Zigeuner Baron” të Straussit,roli Majda nga "Gornjski Slavcek" e A.Foerster,nga "Cortesova Vrnitev" Mlulja nga "Dasma Arbëreshe" e R.Dhomit, pastaj pjesëmarrja në Rekuiemin e Mozartit, të Verdit dhe I. Kuljeriç-it,ne "Simfonine e tete" te G.Mahler-it,"Petite Messe Solennelle" te Rossinit,ne Oratoriumin "Elias" te Mendelssohn-it,"Endrra e nje nate vere" e Mendelssohn-it,"Kronungsmesse" e Mozartit,"Mbreti David" e Honeggerit,"Te Deum" e Bruckner-it,"Cum in vocarem" te V.Lisinskit,oratoriumi "Mekati i pare" I.Zajc,pjesë nga Oratoriumet dhe Kantatat e Bach-ut:"Kaffe Kantata","Johannes Passione","Weihnachts-Oratorium","Kantata no.29".Handel: nga Oratoriumi "Josua","Heracles","Ottone","Teodora" etj. Poashtu mori pjesë edhe në festivalet e Opatisë, të Operës në Pulë, “Mbrëmjet barokiene te Varazhdinit”,ne festivalin operistik "Krizanjke" ne Lubjane,festivali "Europhonija" ne Zagreb,festivali "ReMusica" në Prishtinë etj.Ishte mysafire e shtëpive operistike në Maribor, Lubjanë dhe Rijekë si soliste e roleve kryesore. Koncertoi edhe në Itali e Zvicërr. Bashkëpunoi me dirigjentët e mirënjohur si Shutej, Horvat, Deshpalj,Oreski,Sedak, Letonja, Nanut, Mansurov, Voltolini, Belamaric, Polyanski,I. Svara, B.Svara,Kranjcevic,Gjadrov,Kuljeric,Gaspersic,Tarbuk,Benic,Juranic, T.Bilic,Britvic,Homen ,Czernusenko,Lessky ,Ciko,Dhomi,Berisha,Koço ,me Orkestrat: Orkestra Simfonike e Akademisë(Zagreb),Orkestra Simfonike(Zagreb),Filharmoninë e Zagrebit,Orkestrën Simfonike "Mihail Glinka"(Rusi),Orkestreën Simfonike të Kiev-it(Rusi),Orkestri Shtetëror Simfonik (Rusi),Filharmoninë Sllovene,"Junge Philarmonie"(Wien),etj.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki