FANDOM


Template:Taxobox Morrat, (njëjës dhe pa shquar morr), janë insekte pa krahë që i takojnë rendit Phthiraptera të insekteve. Morrat janë parazitë të bimëve, të gjitarëve të ndryshëm si dhe të njeriut. Njihen rreth 300 lloje të këtyre insekteve.

Përshkrimi fizik Edit

Morrat janë pa krahë, kanë kokë më të ngushtë se trupi, kanë antena të shkurtra prej 3 deri 5 segmentesh. Aparati i tyre gojor është i përshtatur për shpuarje dhe thithje. Këmbët i kanë të fuqishme e të shkurtra të përshtatura për lëvizje nëpër lëkurë.

Llojet e morrave Edit

Morrat e njeriut Edit

Te njeriu paraziton Pediculus capitis, (morri i kokës), Pediculus corporis apo vestimenti, (mori i trupit) dhe Pthirius pubis, (morri i turpit)

Morrat e bimëve Edit

Aphididea, (morrat e bimëve) janë insekte të imëta me madhësi gjër në 6mm. Të shumtën jetojnë në kolonë. Disa janë pa krahë. Janë dëmtues të mëdhej të bimëve. Përfaqësues janë Aphis pomi, (morri i mollës), Aphis rosa, (morri i trëndafilit), Brevicoryne brassica, (morri i lakrës), Lecanium corni, (morri i kumbullës) etj.. Emrin e marrin sipas bimës ku jetojnë. Phylloxsera vastatrix – filoksera jeton në rrënjë të hardhisë nga thithë lëngje prandaj është dëmtues I madh. Është sjellur nga Amerika .

Morrat me mburojë Edit

Coccidae, (morrat me mburoje) janë morra që nga ana shpinore janë të mbuluara me mburojë që i mbronë nga ndryshimet klimatike dhe insekticidet. Janë gjithashtu dëmtues të bimëve të ndryshme. Përfaqësues është Icerya purchasi që paraziton në limona e portokaj.an:Pegollo

ar:قمل arz:قمل ay:La'pa az:Bit (böcək ) bg:Пухояди br:Laou ca:Poll cs:Phthiraptera da:Lus de:Tierläuse el:Ψείρα en:Louse eo:Laŭso es:Phthiraptera fa:شپش fi:Täit fr:Phthiraptera ga:Míol gl:Piollo gn:Ky he:כינים ht:Pou hu:Tetvek io:Lauso ja:シラミ nl:Luis no:Lus pl:Phthiraptera pt:Piolho qu:Usa ru:Пухоеды и вши scn:Pidocchiu simple:Louse sl:Zajedavske uši sr:Ваш sv:Löss (ordning) ta:பேன் te:పేను tr:Kımıl zh:蝨毛目 zh-min-nan:Sat-bó

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.