FANDOM


Template:Fiset Ilire

Në kuptimin shoqëror Edit

Shqiptar është një person me prejardhje nga trojet e Shqipërise dhe Kosovës se sotme, por edhe atyre të minoriteteve në zonën e Ballkanit, meqënëse e ndjen veten se i takon këtij kombi ose populli. Shoqëria shqiptare dallohet nga aftësia e shprehjes në gjuhën Shqipe dhe lidhet nga vazhdimësia e traditave të larmëta dhe të historisë të personave të saj, që nga lashtësia e deri në periudhën e sotme. Konkretisht, kjo shoqëri nuk bën dallime fetare dhe politike, apo klasifikime të tjera që nuk vijnë vetvetiu nga gjaku (gjenet) dhe gjuha Shqipe.

Në kuptimin juridik Edit

Si Shqiptarë konsiderohen pjesa më e madhe e popullsisë së Shqipërisë dhe Kosovës, si dhe një pjesë e popullsisë së Maqedonisë, Malit të Zi, Serbisë dhe Greqisë.

Shqiptarët janë themelues të shtetit të quajtur Shqipëri dhe Kosovë. Në Maqedoni çështja ende nuk është e qartë, ndërsa në Serbi dhe në Malin e Zi ata konsiderohen (minoritete) si pakica kombëtare.

Si shtetas shqiptarë quhen banorët e Shqipërisë.

Shpërndarja e shqipëtarëve Edit

Në këtë tabelë mund të shihni numrin e shqiptarëve të shpërndarë në mbarë botën dhe numrin e përgjithëshëm të tyre.

P.S. Disa nga burimet e të dhënave nuk janë të dhjetë vjetëshit të fundit.


Shteti Banorë Shënime
Shqipëria 3,619,778 [1]
Kosova 2.502.000 [2]
Turqia 65.000 - 1.300.000 [3] Burimi i të dhënave nuk është zyrtar.
Maqedonia 524.258 [4] [5]
Greqia 438.036 [6]
Gjermania 400.000 [7]
Italia 348.813 [8]
Britania e Madhe 300.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
SHBA 250,000 [9]
Zvicra 98.210 [10]
Holanda 82.853 [11], [12]
Serbia 61.647[13]
Suedia 46,000 [14]
Mali i Zi 34.236 [15]
Austria 20.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Franca 20.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Egjipti 18.000 [16]
Kanada 16,135 [17]
Kroacia 15.277 [18]
Bosnja dhe Hercegovina 15.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Zelanda e Re 15.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Australia 12.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Danimarka 8.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Norvegjia 7.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Sllovenia 6.228 [19]
Finlanda 5.000 [20],[21]
Ukraina 5.000 [22]
Luksemburgu 4.802 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Belgjika 3.000 [23]
Afrika e Jugut 2.000 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Rusia 1.200 Burimi i të dhënave nuk është i ditur.
Bullgaria 1.000 [24]
Rumania 484 [25]

Shiko edhe këtë Edit

Referenca Edit

[1]

Lidhje të jashtme Edit

an:Etnia albanesa

ar:ألبان az:Albanlar be:Албанцы bg:Албанци bs:Albanci ca:Albanesos cs:Albánci cv:Албансем cy:Albaniaid de:Albaner en:Albanians eo:Albanoj et:Albaanlased fi:Albaanit fr:Albanais (peuple) hr:Albanci hu:Albánok it:Albanesi ja:アルバニア人 ko:알바니아인 lt:Albanai lv:Albāņi mk:Албанци nl:Albanezen no:Albanere pl:Albańczycy pt:Albaneses ro:Albanezi ru:Албанцы sh:Albanci sk:Albánci sl:Albanci sr:Албанци sv:Albaner tr:Arnavutlar uk:Албанці zh:阿爾巴尼亞人


Cite error: <ref> tags exist, but no <references/> tag was found

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.