Fandom

Kosova Wiki

Tahir Meha

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share

Tahir Meha (10 tetor 1943Prekazë/Prizren - 13 maj 1981) aktivist politik, kundërshtarë i regjismit nga Kosova

Tahiri vije nga një familje e aktivistëve që kishin ndikim edhe jashtë rrethit ku banonin. Familja e tyre ishte e njohur për ativitete politike kundër sistemit të regjimit, dukuri jo e rrallë në Prekazë të Drenicës. Familja e tyre ishte e njohur për kullën e Mehajve, e të atit Nebihut.

Tahiri ju kundërvye edhe me forcë sistemit pushtues jugosllavë dhe më 13 maj 1981 si rezulltat i kësaj kundërvënje vritet nga forcat policore jugosllave.Tahir Meha në këtë përleshje sipas mediave jugosllave vrau 9 dhe plagosi 2 policë serb. Për aktivitetet e tija kundër pushtuesit shpeshë nga adhuruesit e rrugës së tij thirret me titullin popullorë "Burri i dheut"[1]

Gjyshi i Tahirit, Emin Lati, ishte pjesëtar i Lëvizjes Kombë­ta­re Ka­ça­ke të Kosovës, bashkëluftëtar i Azem Bejtës. Nga bashkëluftëtaret shihej si burrë i vendit e i kuvendit, symprehti i Çetës. Pas vrasjes së Azem Bejtes, më 14 qershor 1924, Emini e ruajti pushkën e Azemit me admirim e me krenari dhe, më 1941, ia dorëzoi të birit, Nebihut, që ky ta ndero­nte shqiptarinë në Mbrojtjen Kombëtare të Kosovës në Sanxhakun, pjesë historike të Shqi­përisë. Pushka e Azem Bejtes në dorën e Nebi­hut shkëlqeu edhe në Luftën e Drenicës nën udhëheqjen e Shaban Pa­llu­zhës dhe në Luf­tën e Tahir Mehës.


Burimi i të dhënaveEdit

  1. Muhamet Pirraku : Pushka e Tahir Mehës i hapi shteg Lirisë - postim në rrjetë si punim i M.P, 13.05.2007 00:52

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki