Fandom

Kosova Wiki

Xhafer Sadik Dede

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share
Ky artikull ose seksion duhet të përmirësohet sipas udhëzimeve të Wikipedia-s.
Ju lutemi ndihmoni edhe ju në përmirësimin e këtij artikulli.


Xhafer Sadik Dede ka lindur në Gjirokastër më 1882, nga një familje e ndershme. Shkollën fillore dhe të mesme i kreu në qytetin e Gjirokastrës. Më vonë shkoi në Stamboll dhe vazhdoi me sukses studimet teologjike, u kthye në Shqipëri në vitet 1908. Këtu bëhet titullar i teqesë së Përmetit, Prishtës, i cili ka lozur një rol të rendësishëm në përhapjen dhe mbrojtjen e gjuhës shqipe në krahinën e Përmetit. Ka përkrahur çetat për liri dhe pavarësi të Shqipërisë, ka bashkëpunuar ngusht me Mihal Gramenon, Çerçiz Topullin, Hajredin Tremishtii. Ai u përpoq me gjithë shpirt të ndihmoj luftën kundër otomanëve, andartëve grekë etj. Ka marrë pjesë në luftën e Vlorës të vitit 1920 më Selam Musan. Roli i tij është i madh në punën e vyer për bektashizmin, duke afruar gjithë besimtarët bektashian dhe intelektualët, të cilët kishin admirim të veçantë ndaj tij. Ai u bë i njohur në gjithë zonën e Përmetit, Gjirokastrës dhe Shqipërisë. Përkrahu qeveritë demokratike për një të ardhme sa më të mirë të atdheut të tij. ndihmesë të veçantë i përkushtoi çështjes së atdheut gjatë luftës antifashiste në ndihmë materiale, morale dhe propogadistike. Për meritat e tij si klerik dhe organizator me aftësi të rrallë. Këshilli i Lartë Gjyshnor i Qendrës Botërore Bektashiane e zgjodhi Kryegjysh Botëror të Bektashinjve më 25 .IV.1945, deri sa ndërroi jetë në gusht të vitit 1945, në moshën 63 vjeçare. Ai punoi me përkushtim në zbatimin e detyrave të kongresit IV - të bektashian. Ai ka qënë në botën bektashiane shqiptare e më gjërë si figura më e ndritshme dhe më e pastër gjatë jetës së vet. Ky ishte një Baba i vërtetë i popullit pa dallim feje e krahinë.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki