Fandom

Kosova Wiki

Zenel Gjoleka

22,419pages on
this wiki
Add New Page
Talk0 Share

200px|right|thumb|Kapedani lab Zenel Gjoleka Zenel Gjoleka ka qenë udhëheqës i lëvizjes fshatare në Shqipërinë e Jugut në vitet 30-40 të shek. XIX. Në fillim të veprimtarisë së tij luftarake Zenel Gjoleka shërbeu si komandant mercenarësh shqiptarë në ushtrinë osmane. Kur filluan të zbatoheshin edhe në trojet shqiptare reformat e Tanzimatit, ai u bashkua me qëndresën popullore antiosmane.

Kur shpërtheu kryengritja e madhe fshatare e vitit 1847, Kuvendi i Masaplikut (Vlorë, Qershor 1847) e zgjodhi atë komandant të forcave kryengritëse. Ai udhëhoqi trimërisht kryengritjen në zonën midis Kurveleshit, Çamerisë, Delvinës, Gjirokastrës dhe Vlorës. Pasi u shtyp kryengritja Zenel Gjoleka u kap tradhëtisht dhe u internua në vise të thella të Anadollit. Më vonë, qeveria osmane e fali dhe ai hyri përsëri në shërbim ushtarak deri sa më 1852 u vra.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on Fandom

Random Wiki